Total Pageviews

Looking for older entries? *click click*

Friday, 17 May 2013

Moist Chocolate Cake


Hyezz, so this time sina is gonna share with you guys of how to make a moist choclate cake :D
So, actually sina just REpost this one since she dont wanna let any of her friend missing this priceless recipe :D

Not hard to do it, fun to try, delicious to taste :D Hope you enjoyy!

Bahan - Bahan:
 Telur 4 biji, kalau telur besar guna 3 biji je 

 1 tin susu cair

 1 penutup esen vanilla

 2 cawan gula kastor, bukan gula pasir eehhh 

 1 cawan serbuk koko yang sudah diayak 

  2 cawan tepung gandum yang sudah di ayak

 1 sudu teh baking powder (diayak)


 1 sudu teh soda bikarbonat (diayak )

  1 setengah buttercup (250 + 125 gm)

kali ni, topping cake guna coklat ganache :
Bahan - bahan:

 300 gm cooking chocolate
150 ml whipping cream
 1 sudu besar buttercup

Cara - cara membuat kek:

 Cairkan buttercup dengan api sederhana.

 Setelah cair, masukkan pula susu cair.

 Setelah sebati, masukkan pula gula kastor.

 Kemudian, masukkan pula esen vanilla.

Kacau sebati dan tutup api. Pindahkan adunan ke dalam bekas lain, tak nak pun tak pe.
Terlebih dahulu, pukul keemua telur sehingga agak agak kembang.

 Masukkan telur tersebut ke dalam adunan tadi.

 Sementara itu, panaskan pengukus.

 Akhir sekali, masukkan kesemua bahan yang     
                                                                                         sudah di ayak tadi.        

Ingat utk sapu sedikit minyak pada loyang supaya kek mudah dikeluarkan.                          

 Masukkan adunan ke dalam loyang. 

 Tutup loyang dengan aluminium foil supaya air      
                                                                                         pengukus tak masuk dalam kek.

 Kukus selama 1 jam :D

Untuk topping pulaaa, cara nya begini :

 Cairkan coklat guna teknik double boiler.
                                                                                        Masukkan butter, cairkan. Akhir sekali, 
                                                                                        masukkan whipping cream. 
---------------------------------------------------------------------------------
Setelah kek siap dikukus, tunggu sehingga sejuk dan keluarkan.

 TADAAAAAA!!!

 Letak la dalam bekas atau pinggan besar. Apa lagi, tuang la coklat ganache tu ikut suka 



and finallyyyyy, hias la sepuas puas nyaa :D

Harap semua suka :D
Tq for reading 








No comments:

Post a Comment