Total Pageviews

Looking for older entries? *click click*

Saturday, 1 June 2013

Triffle 3 lapis.

haaa, sina in the house :D  So hari ni jom kita try buat triffle 3 lapis ni. sedap dan senang :)
3 lapis ni sebenarnya lapisan pertama dia ada kek, Kek ni tak payah lah susah susah buat, beli je yang kat kedai tu. Lapisan kedua ada kustard. Lapisan ketiga ada jelly, yang jelly ni ada mcm2 perisa jual kat kedai. pilih je nak yang mana.

sooo, ini bahan bahannya:

LAPISAN KEK:
 Pandan Swiss Roll. Tapi lagi sedap kalau ada Pandan Chiffon.
                                                      Act, apa apa kek pun boleh, marble kek ke.. cuma setakat ni
                                                      Sina rasa pandan chiffon lah yang the best. Apa apa pun, ikut
                                                      tekak masing masing ye :D
LAPISAN KASTARD:
  1 cawan tepung kastard.

  3/4 cawan gula. Tapi sina guna ni 1/2 cawan je, sebab sina tak 
                                                    tak suka manis. Boleh adjust ikut suka.
  1 tin susu cair.

 Menggunakan tin yang sama, sukat 1 tin air masak.

  1 penutup esen vanilla

LAPISAN JELLY:
   1 tin fruit cocktail

   1 kotak serbuk kristal jeli. *kat kedai ada banyak perisa.

2 cawan air- 1 cawan air masak, 1 cawan air cocktail.

Cara-cara:

LAPISAN PERTAMA : KEK

 Potong kek tu dan mampatkan dalam sebuah bekas. Kalau nak 
                                                      cantik, guna bekas kaca. Potong tu jgn tebal sangat, tapi  
                                                      jgn nipis sgt pulak, sedang sedang je, kay?
LAPISAN KEDUA: KASTARD

 Gabungkan kesemua bahan kat atas tu dan masak dgn api 
                                                       sederhana.
                                                      *sina tambah sukatan air sebab sengaja nak kastard tebal.

  Apabila adunan sudah agak kental, masukkan esen vanilla tadi.

 Setelah adunan tadi mendidih cam ada blurp blurp gitu, tutup
                                                      api and straight terus letak kat atas kek yang kita dah susun td
                                                      *jgn ikut style sina ni, sebab sina sengaja tebalkan kastard.
                                                 

 hah, sementara tunggu kastard sejuk sikit, jangan menggedik 
                                                     pergi goyang kaki tengok tv. haha. Sila tapis cocktail tu.
                                                   Tapi jgn buang air dia, kita nak guna dua dua air and buah dia

  Bila kastard tadi dah agak sejuk, garikkan dgn garpu.
                                                        Ni supaya nnti jelly tu melekat dgn kastard ni :)

 Buah cocktail tu... kita akan tabur atas kastard tu. mcm nii

LAPISAN JELLY:

 Air cocktail tu jgn buang, sebab kita nak buat jelly guna lagi air 
                                                      cocktail tu. Guna air cocktail bagi rasa sedap sikit..

 Cara nak buat jelly ni sonang jooo. Didihkan 1 cawan air 
                                                    masak, 1 cawan air cocktail dan serbuk jeli. 

 Haa, sampai didih yaaa. Jangan tinggal je, kacau kacau skit.

 And lastly, tuang je atas kastard tadi..


hmm. nyum nyum, sedapp. 
cubalah, tak rugi tauu :D

P/S: ignore je gambar ni. Sina sengaja buat kastard tebal, hihi. sebenarnya tak tebal mana pun kalau ikut resipi asal. Ni tebal sangat smpai tenggelam kek kat bawah 

No comments:

Post a Comment