Total Pageviews

Looking for older entries? *click click*

Sunday 8 December 2013

Banoffe Pie


here we go people :D Assalammualaikum yawls
now im gonna share with you guys about this new recipe ive tried today
i tell you dear. this recipe is super easy and delicious for its sweet and crunchy taste 
you should try okay? its named BANOFFE PIE and originally taken from majalah Dara.com

to make it easier  hehe nah:

tapi sebelum tu, ada beberapa tip yang sina kena bagitahu, 
-Susu pekat akan digunakan untuk buat karamel
CARANYA: masak susu pekat tersebut secara double boiler, selama 2 jam atas api sederhana.   Jangan lupa untuk kacau dari masa ke semasa.


-hidangan yang kita buat ni sebenarnya agak manis. Jadi lebih sedap kalau guna buah yang masam macam kiwi or strawberry yang rasanya kontra dgn karamel. tapi sina pilih pisang sbb pisang ni bila dia sejuk sedap dimakan and dia rapuh. Tapi kalau pisang ni banyak jenis, sebaiknya pilih pisang montel or lemak manis. Okay?

jadi apa lagi? mari kita mulakan :)

So, mcm yang kita tahu, karamel ni masak selama 2 jam, ada bagusnya mulakan dulu dgn buat karamel ni. Sementara tunggu karamel ni masak boleh lah buat benda lain, Jadi tak de lah buang masa sgt :)

First of all, ambil biskut marie tadi dan hancurkan. Jangan terlalu hancur tapi jangan terlalu kasarr pulak ye


                 

Seterusnya, cairkan mentega tadi. erm sina guna microve je sbb senang. ada org cairkan atas kuali, tapi cam kalau guna kuali banyak pulak kena basuh lepas tu. hehe *maklumlah pemalas :P



Bila dah cair tu, gaulkan je terus dengan biskut tadi rata rata. pastikan takde yang berketul tau. Lepas tu, ratakan dalam bekas yang nak letak hidangan ni. So, lapisan biskut ni akan jadi base lah gitu :P *tekan sampai padat ye* bila dah siap, letak kejap dalam peti supaya bagi dia keras. *tak letak pun tak pe act


next step, kupas pisang and potong serong. Bila dah potong semua bolehlah susun pisang ni atas lapisan biskut tadi tu. lagi banyak buah lagi sedap, Tapi ikutlah org tu mcm mana yang dia suka.




haaaa, sementara siapkan semua bahan ni jangan lupa kacau kacau sikit karamel kita tu. Bila dah agak agak dua jam, tuang atas lapisan pisang. Jangan terlalu banyak sbb nnti manis sgt. Tapi jngn lah kedekut sgt pulak nnti tak rasa apa. 



dan akhir sekali, bolehlah spraykan whipping cream tadi tu jadi lapisan paling atas.



Akhir sekali, boleh lah parut coklat dan taburkan sebagai hiasan :) 


Tadaaaa :D bila dah siap, sila simpan dalam peti paling kejap selama 3 jam.
Ingat apa yang sina pesan tu tau, plus karamel tu kalau masak tak cukup 2 jam, dia akan cair dan kita boleh rasa macam kita makan susu :3 *which is tak sedap -.- 

Thats all for now. keep on reading for next recipe :) ----- Kiwilicious 



1 comment: