Total Pageviews

Looking for older entries? *click click*

Wednesday, 5 February 2014

Apple Crumble With Vanilla Ice Cream



yuppy! now i got it how to sing with the cups :D *hehhhh i know its a bit lame but who cares :P
its coolll.

-------------------------------------------------------------------

hello peeps.
Assalammualaikum.
how are you?
long time no entry.
 so there you go.

resipi kali ni tak universal sgt. sbb lepas try buat hari tu, both kak wana dgn kak haini tak boleh go sbb mmg mereka berdua tak suka manis. somehow somehow somehow somehow somehow sina SUKA sbb rasa rangup manis. so siapa yg rasa tekak dia suka cuba rasa makanan baru bolehlah cuba.

Bahan bahan:
(hidangan untuk 4/5 org)
-4 biji epal hijau/merah *belah dua*
-1/4 cawan minyak zaitun *boleh jugak guna minyak canola*
-113 gm / 1 cawan mentega tanpa garam *cairkan*
-8 sudu besar gula perang
-1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
-1/2 cawan oat / granola
-ais krim vanilla

Cara membuat:

Mula mula gaulkan epal dgn minyak zaitun.
Tips: Be careful. Jangan sampai terlebih minyak, or else epal tu jadi lembik sebab serap minyak :)


Kemudian, panggang sampai jadi kuning keemasan.


Terbalikkan epal bila dah cukup masak, kita panggang dua dua side tau 



Then, keluarkan dan tunggu sampai sejuk. Bila dah sejuk, potong jadi bentuk baji *wedges* 
hah bila orang cakap wedges baru dapat bayangkan hahaha 
Tips: Guna pisau tajam kalau tak buruk bentuk epal dan isi akan lunyai


Lepas tu gaulkan epal dengan 4 sudu besar gula perang, separuh mentega cair tadi, and 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
Tips: Gaulkan perlahan lahan supaya kekal bentuk asal epal


Dalam mangkuk lain pulak, gaulkan semua baki kayu manis, mentega cair, gula perang dan oat.


Finally bolehlah hidang dengan ice cream vanilla di tengah, hiaskan epal di sekeliling dan taburkan adunan oat tadi :) 
Selamat mencuba. 
Till we meet again :D
buhbye, Stay Cool!
Assalammualaikum.



Sumber: Majalah Dara edisi januari 2014









Sedikit footnote: Hidangan ni leceh sikit sebab everytime nak hidang kena hidang ikut step and bila simpan dalam peti tu kita tak boleh simpan sekaligus tapi kena asing asing. 

tapi demi perut dan lidah, apa den kisah :D

No comments:

Post a Comment